Titel

Leren voor Kelner

Geplaatst door

Titus Rivas   (publicatiedatum: 16 November, 2006)

Samenvatting

Autobiografie: De adolescentie van Wim D.


Tekst



I. Onvoltooide Autobiografie: 3. Leren voor kelner.



Toen ik 15 was, ging ik pas naar de LHNO. Ik zat daar een jaar op. Vervolgens ben ik naar de LTS gegaan, waar ik twee jaar op zou zitten. Dat ik die opleidingen pas zo laat volgde, had natuurlijk te maken met mijn leerproblemen. Normaal gesproken heb je rond die leeftijd de MAVO al gehaald.
Ik ben op mijn vijftiende naar de LHNO in A. gegaan, omdat er ook een geschikte LTS zat, waar ik dan later op zou gaan. Kennelijk was er in N. geen geschikte school.
Ik wou kelner worden, maar dan moest ik eerst mijn koksdiploma halen. Het ging me dus niet om een koksdiploma op zich. Kelner worden wou ik zelf. Dat kwam door de volgende gebeurtenis.
Toen ik van het ene internaat overging naar het andere, zijn we op de terugweg ergens wezen eten en toen had ik zoiets van: Wat die ober kan, dat wil ik ook. Dat heb ik zelfs nu nog wel eens. Ik zou dat nog wel willen worden. Ik vind het dan ook jammer dat uiteindelijk is gebleken dat ik het niet kon door mijn motoriek.
Die opleidingen waren zoals ik al zei in A. Ik heb daarom drie jaar lang bij mijn vader thuis gewoond. Dus alleen met mijn vader, omdat ik aan hem was toegewezen bij de scheiding.

Toen ik mijn koksdiploma had behaald, ben ik zoals gepland aan mijn kelnersopleiding begonnen. Maar daar moest ik al na vier maanden mee stoppen. Dat kwam door mijn motorische stoornissen. Daarom ben ik in plaats daarvan naar een dependance van Streekschool Zwanenveld gegaan op de Torrenstraat, in N. Het betreft een opleiding KMBO-detailhandel.
Ik vond het erg dat ik geen kelner kon worden.

Op mijn 15e jaar ben ik er samen met Dr. H. uitgekomen dat ik naar huis ging. Ik had een bevrijd gevoel dat ik naar huis ging. Maar dat viel dus al gauw tegen. Het was net alsof je op kamers ging wonen. Er was maar weinig contact met mijn vader. Je kent je vader toch eigenlijk niet zo goed, na die jaren in internaten.
Ik ben jarenlang depressief geweest toen ik bij mijn vader woonde. Dat kwam door mijn teleurstelling over hoe het thuis was. Op de LHNO en LTS vond er daarom een gesprek plaats met mijn vader. De klassenleraar had namelijk gemerkt dat ik met dingen zat. Ik was wat afwezig.

Tot en met mijn 18e ben ik ook nooit meer verliefd geweest. Over het algemeen was het geen fijne tijd. Ik heb ook wel eens ruzie gehad met mijn vader. Mijn vader probeerde wel goed voor me te zorgen nadat ik uit het internaat terugkwam. Maar het kwam niet echt uit zijn hart. Het was overdreven.

In die tijd had ik trouwens veel contact met mijn moeder. Ik kwam er vaak, maar heb er nooit geslapen. Mijn vader vond dat niet zo leuk dat ik zoveel contact met haar had. Ik had een betere band met mijn moeder. Maar ik ben toch niet bij mijn moeder gaan wonen. Ze had namelijk al twee kinderen (mijn broer en zus dus) plus een zware baan.

In die tijd had ik trouwens helemaal geen vrienden. Van het internaat had ik ook niemand overgehouden, net als de eerste keer. Het is dus een ontzettend eenzame tijd voor me geweest.
De doodswens was steeds aanwezig op de achtergrond, hoewel hij minder speelde dan de laatste jaren. In ieder geval heb ik nooit meer een poging gedaan.

Ik was 18 jaar toen ik met herrie van huis wegging. Het ging gewoon niet tussen mijn vader en mij. En hij zag dat niet. Hij mishandelde me geestelijk, tenminste voor mijn gevoel was dat zo. Hij beknelde mij. Het was gewoon mijn vader niet. Het klikte gewoon niet tussen ons. Ik kon ook nooit iets goeds doen voor hem thuis en hij schatte me ook constant laag in.
Hij verwisselde bijvoorbeeld mijn klassenleraar met mijn leerlingbegeleider, en dacht toen dat ik me zelf vergiste.
De school was op de hoogte van mijn problemen, maar ze wilden niet bemiddelen thuis, omdat het contact zo slecht was. Toen ik wegliep, verweet mijn vader het de school dat ze hem niet op de hoogte hadden gesteld van het feit dat ik thuis problemen had. De school heeft me verder geholpen.



- Verkracht

- Terug naar het begin

Inhoudsopgave van Geen Goed Leven, Geen Goede Dood

Contact: titusrivas@hotmail.com

Artikelen van Titus Rivas over sociale kwesties (inclusief columns)