Titel

Mentale evolutie

Geplaatst door

Stichting Athanasia   (publicatiedatum: 1 August, 2012)

Samenvatting

Psychologische evolutie in het dierenrijk.


Tekst


Psychologische evolutie in het dierenrijk

Ian Stevenson ziet persoonlijke evolutie over levens heen als een geestelijke tegenhanger van de biologische evolutie. Er is ook nog een mentale, psychologische evolutie in het dierenrijk.
Om persoonlijke evolutie beter te begrijpen is het dus ook van belang te kijken naar de mentale vermogens van dieren, zowel in de psychologische als in de specifiek parapsychologische zin. Stichting Athanasia ziet in ieder geval gewervelde en hogere ongewervelde (zoals inktvissen) dieren als geestelijke wezens in fysieke lichamen, net als de mens. Ze heeft dus geen affiniteit met de gedachte dat alleen mensen een ziel hebben die de dood kan overleven en zich daarna verder kan ontwikkelen.

Vanuit deze gedachten hebben medewerkers van Athanasia doorgaans meer dan gemiddeld oog voor dierenwelzijn en de belangen van dieren. Een van hen, Titus Rivas, draagt op persoonlijke titel zelfs actief het ethisch veganisme uit.


Artikelen
- Hebben dieren een bewustzijn?, door drs. Titus Rivas, artikel in Psychologie.
- The question of animal awareness and the culture of science door Esteban en Titus Rivas, artikel in het boek Science and the Human-Animal Relationship
- Hebben dieren veel te vertellen? (Over communicatie bij dieren), door drs. Titus Rivas, artikel in Prana.
- Dieren en leven na de dood, door drs. Titus Rivas, hoofdstuk in het boek Uit het leven gegrepen.
- Boekbespreking van Animals and the Afterlife van Kim Sheridan, door drs. Titus Rivas
- Dieren als geestelijke wezens, door Stichting Athanasia, artikel in Paraview


Naar de homepage