Titel

Memories of Heaven van Dyer en Garnes (Recensie)

Geplaatst door

Titus Rivas   (publicatiedatum: 4 May, 2016)

Samenvatting

Boekbespreking door Titus Rivas van het boek "Memories of Heaven: Children's astounding recollections of the time before they came to earth" van Wayne W. Dyer en Dee Garnes.


Tekst


Boekbespreking

Wayne W. Dyer en Dee Garnes. Memories of Heaven: Children's astounding recollections of the time before they came to earth. Hay House, 2015. ISBN 978-1-78180-548-0.

Kort na het overlijden van Wayne Dyer heeft Hay House het boek Memories of Heaven uitgebracht, over herinneringen van kinderen aan een spiritueel voorbestaan. Samen met massagetherapeute Dee Garnes verzamelde Dyer ervaringen onder met name westerse ouders. Garnes raakte bij dit project betrokken door uitlatingen van haar eigen zoontje Marcus.
Veel jonge kinderen hebben het over een 'hemel' van licht van waaruit ze konden neerkijken op de fysieke werkelijkheid en hun ouders konden uitkiezen. Een Amerikaans meisje vond het bijvoorbeeld jammer dat haar vader niet meer bij haar moeder woonde. Maar ze benadrukte dat ze al in de hemel wist dat het zo zou gaan toen ze haar mamma uitkoos.
Een jongetje beschreef tegenover zijn moeder hoe de speelkamer die ze voor hem wilden verbouwen er voor zijn geboorte uit had gezien. De jongen had die speelkamer na zijn geboorte nooit gezien, omdat het gezin kort daarop verhuisd was naar een andere woning.
Diverse ouders in dit boek betreuren het dat ze zo overdonderd waren door de uitspraken van hun kind dat ze verzuimden door te vragen.
Deze vlot leesbare uitgave sluit aan bij een toenemende algemene en wetenschappelijke belangstelling voor preëxistentieherinneringen. Het boek laat zien dat zulke ervaringen vaker moeten voorkomen dan men zou denken. Je krijgt de indruk dat het een relatief 'gewoon' verschijnsel vormt, hoewel de preëxistentieherinneringen bijna nooit gedeeld worden met de buitenwereld. Het is te hopen dat dit boek het fenomeen zal helpen normaliseren door het taboe op dit gebied te doorbreken.
Naast een geestelijke preëxistentie komen ook aanverwante ervaringen aan bod zoals herinneringen aan een vorige incarnatie en communicatie met engelen. De meeste reïncarnatiegevallen in het boek zijn overtuigend, maar de engelenverhalen lijken sterk gekleurd door christelijke.
vooronderstellingen. Wat dit betreft lijken contacten die jonge kinderen hebben met onzichtbare overledenen over het algemeen nog geloofwaardiger. Bijvoorbeeld de ervaring van een jongen uit Pennsylvania, Aaron genaamd. Hij had het over spirituele 'ontmoetingen' met zijn overleden grootouders aan een geestelijke waterkant. Wanneer hij weer terugkeerde naar de fysieke wereld, kreeg hij een 3 Musketiers-reep mee. Aaron had deze grootouders nooit ontmoet en wist niet dat 3 Musketiers het favoriete merk chocoladereep van zijn opa was geweest.
In enkele gevallen gaan de auteurs een beetje te ver in hun enthousiasme. Ze hebben het een paar keer over 'talloze' ervaringen, en lijken te insinueren dat de meeste verhalen over denkbeeldige speelkameraadjes op daadwerkelijk contact zullen berusten. Maar ze hebben zeker waardevol bewijsmateriaal verzameld en dan is zoiets best begrijpelijk.
Hoe dan ook vormt dit boek een waardige afsluiting van het oeuvre van Wayne Dyer.

Titus Rivas

Deze recensie werd geplaatst in Terugkeer 26(3), herfst 2015, blz. 29-30 en Levenslicht 44, herfst 2015, blz. 19-20.

Contact: titusrivas@hotmail.com