Begrijp me niet verkeerd! van Ronnie de Winter (Recensie)
Geplaatst door
Titus Rivas (publicatiedatum: 30 April, 2016)
Samenvatting
Boekbespreking door Titus Rivas van "Begrijp me niet verkeerd! Een doorgeefluik in een persoonlijkheid" van Ronnie de Winter.
Boekbespreking
Ronnie de Winter. Begrijp me niet verkeerd! Een doorgeefluik in een persoonlijkheid. Free Musketeers, 2011. ISBN 978-90-484-1868-8.
Auteur Ronnie de Winter-Jeursen is een voormalige cursiste van mijn schriftelijke NHA-cursus Parapsychologie, en ze heeft tijdens de cursus meer dan eens eigen ervaringen met mij gedeeld.
Zoals zij het zelf formuleert, krijgt ze “aan de lopende band” paranormale indrukken door. Die ervaringen kunnen niet als toeval worden afgedaan. Ze kunnen zich op allerlei manieren voordoen, bijvoorbeeld in de vorm van plotselinge stemmingswisselingen, beelden, innerlijke stemmen, fysieke sensaties of een onverklaarde weerzin tegen bepaalde mensen of situaties. Daarnaast is zij ook nog werkzaam als healer. Ronnie noemt zichzelf trouwens niet zozeer een paragnost maar een 'paraloog', een relatief onbekende kwalificatie. Ze vergelijkt een paraloog met een snelle internetverbinding via glasvezel. Voor haar betekende het dat zij de sterke paranormale informatiestroom die zijzelf binnenkreeg, combineerde met de buitenzintuiglijke indrukken van haar collega Anke Banis. Na een intensieve samenwerking blijkt dat beiden vervolgens ook zelfstandig als paraloog kunnen werken. Een paraloog lijkt voor Ronnie dus een soort extra begaafde paragnost te zijn die meer grip heeft gekregen op zijn of haar indrukken door ze te toetsen aan die van een al even getalenteerde collega.
,br>
Hoewel er nog relatief weinig goed gedocumenteerde casussen van bestaan, bestaan er zeker aanwijzingen dat BDE'ers na hun nabij-de-doodervaring paranormale vermogens kunnen ontwikkelen. Dit leidt soms tot communicatiestoornissen, omdat andere mensen niet begrijpen waar de paranormale informatie vandaan kan komen. Dit geldt ook voor Ronnie, die zelf ook heeft moeten leren omgaan met alle informatie die ze binnenkrijgt. Ronnie zegt wat dit betreft dat zij eigenlijk voortdurend aan het 'readen' is en dat het 'de grootste moeilijkheid' voor haarzelf en anderen is om dat te aanvaarden.
Zij beschrijft diverse aspecten van het paragnostisch of paralogisch proces, en probeert deze daarbij ook in een theoretisch kader te plaatsen. Zo is het doorkrijgen van paranormale informatie duidelijk verschillend van nadenken over dingen. Zodra zij verstandelijk gaat nadenken over wat ze doet of zegt, lijkt het of de buitenzintuiglijke informatiestroom stopt. Ze omschrijft paralogie ook nog als 'beeldend schrijven'. “De informatie is dan een soort woordpuzzel waarbij ik niet goed weet waar de dingen die ik zeg, op slaan. Maar degene voor wie ik read, kan ze vaak exact plaatsen in zijn of haar situatie.”
Nog een overeenkomst tussen Ronnie de Winter en menig BDE'er is dat ze hooggevoelig is en gemakkelijk gestrest raakt door allerlei zintuiglijke indrukken en situatie en dat ze sterk begaan is met mensen en hen van dienst wil zijn vanuit haar begaafdheid.
De auteur is trouwens online terug te vinden op: http://www.para-touch.nl/cms/
Titus Rivas
Deze recensie werd geplaatst in Terugkeer 26(2), zomer 2015, blz. 29-30.
Contact:titusrivas@hotmail.com