Titel

Krachtvoer: Waarom Klaas geen vlees eet (recensie)

Geplaatst door

Titus Rivas   (publicatiedatum: 4 November, 2013)

Samenvatting

Beknopte bespreking van het prentenboek 'Krachtvoer: Waarom Klaas geen vlees eet' van Antoinette Hertsenberg.


Tekst


Boekbespreking

Antoinette Hertsenberg. Krachtvoer: Waarom Klaas geen vlees eet. Met illustraties van Len Munnik. Uithoorn: Karakter Uitgevers, 2009. ISBN 978-90-6112-918-9.

De bekende Nederlandse presentatrice Antoinette Hertsenberg zal het niet altijd gemakkelijk hebben wanneer ze uit hoofde van haar functie leiding moet geven aan discussies over producten waarvoor dieren zijn gedood. Ze is zelf namelijk vegetariƫr en ook nog eens moeder van drie kinderen die eveneens vegetarisch leven. Gelukkig kan ze wel schriftelijk uiting geven aan haar morele principes op dit terrein. Eerder werkte ze mee aan vegetarische kookboeken en ze publiceerde ook een eigen receptenbundel. Ze werkt sinds begin jaren 90 samen met illustrator Len Munnik waarbij het welzijn van dieren een rode draad vormt.
In het prachtig vormgegeven prentenboek Krachtvoer vraagt Klaas, een jonge vegetariƫr, zich af waarom hijzelf en zijn naaste omgeving eigenlijk geen vlees eten. Zijn oma legt hem uit dat de dieren die mensen zoal opeten stuk voor stuk bijzonder zijn. Ze maakt bovendien duidelijk waarom plantaardige voeding 'krachtvoer' moet heten. Klaas krijgt bijvoorbeeld te horen dat mensen die geen vlees eten minder vaak ziek zijn en vaak langer leven.
Dit grappige boekje is uitermate geschikt om voor te lezen aan jonge kinderen, maar ook als leesboek voor de eerste groepen van de basisschool. Vegetarisme wordt er op een positieve manier in verdedigd zonder gebruik te maken van gruwelijke beelden of nauwelijks te verwerken feitenmateriaal. Voor zover ik kan overzien is het ook geschikt voor kinderen die veganistisch leven, omdat er geen verwijzingen naar het ('verantwoord') gebruik van zuivelproducten in voorkomen. Ook in dit opzicht een aanrader dus.

Titus Rivas

Contact: titusrivas@hotmail.com

Deze recensie werd op 4 november 2013 geschreven voor txtxs.nl.