Titel

Boekbespreking van Mahatma Ghandi: Facetten van zijn filosofie

Geplaatst door

Titus Rivas   (publicatiedatum: 14 September, 2006)

Samenvatting

Lovende boekbespreking door Titus Rivas van het boek Mahatma Ghandi: Facetten van zijn filosofie van Ben Claessens


Tekst

Boekbespreking

MAHATMA GHANDI: FACETTEN VAN ZIJN FILOSOFIE
Ben Claessens, Mirananda, Den Haag

Ben Claessens heeft met dit boek een overzicht willen geven van leven en werk van Mohandas Ghandi. Hij maakt duidelijk dat de Mahatma een grote persoonlijkheid was, maar geen heilige. Ghandi hield er op bepaalde punten ideeën op na die zeer moeilijk te realiseren zijn en was in de ogen van veel hedendaagse westerlingen behoorlijk seksistisch, omdat hij vrouwen primair als huismoeders zag. Hij onderschatte bovendien het egoïsme van veel mensen.
Maar dit mag ons niet van de hoofdzaak afleiden. Ghandi stond naast de onafhankelijkheid en eenheid van India, met woord en daad een rechtvaardige, vreedzame en multiculturele maatschappij voor en heeft zich veel offers getroost om die te bereiken. Uiteindelijk heeft hij dit zelfs met de dood moeten bekopen. Hij was zelf religieus en sociaal erg tolerant, pleitte voor godsdienstige coëxistentie en de opheffing van het kastenstelsel, en kwam expliciet op voor de rechten van de onaanraakbaren die hij kinderen van God noemde. Hij geloofde in een vorm van libertair socialisme of anarchisme en was geïnspireerd door mensen als Ruskin, Tolstoy en Thoreau. Dat Ghandi ondanks een paar gebreken een uitzonderlijk mens was, wordt zoals uit dit boek blijkt door bijna niemand tegengesproken. Hij is bijvoorbeeld ook een groot inspirator geweest van Desmnond Tutu. In Zuid-Afrika is overigens zijn bewustwording op gang gekomen.
Het bijzondere, verhelderende boek bevat tenslotte ook nog een interview met een nakomeling van Ghandi, Rajmohan Ghandi.

Titus Rivas

Deze recensie werd eind jaren 90 gepubliceerd in Prana.

Contact: titusrivas@hotmail.com