Titel

Kijk ik ben er nog (recensie)

Geplaatst door

Titus Rivas   (publicatiedatum: 28 November, 2011)

Samenvatting

Boekbespreking door Titus Rivas van 'Kijk ik ben er nog!' van Carla Schouterden en Huy vander Linden voor Terugkeer.


Tekst


Boekbespreking

Carla Schouterden & Guy Vander Linden. "Kijk, ik ben er nog!" Met getuigenissen over tekens van overledenen. Zoetermeer: Free Musketeers, 2005. ISBN 9-789085-391807.

Hoewel dit waardevolle Belgische boek al zes jaar geleden verschenen is, werd het pas kortgeleden onder mijn aandacht gebracht door Carla Schouterden zelf. Het is vergelijkbaar met de boeken van Marianne (Marja) Lensink in Nederland of met de werken van Bill en Judy Guggenheim uit de VS. Ook daarin gaat het namelijk over perimortale ervaringen en postume contacten, zoals ADC's (After-Death Communications).
Carla Schouterden is een onderwijzeres die helaas haar 19-jarige zoon Wim verloor bij een auto-ongeval en daarna aan een spirituele zoektocht begon. De autodidact Guy Vander Linden is een BDE-er en actief lid van Limen (de zusterorganisatie van Merkawah in Belgiƫ) en hij leidt een rouwverwerkingsgroep. Guy heeft Carla ook begeleid tijdens haar zoektocht na het overlijden van Wim. De auteurs zijn er samen in geslaagd een evenwichtig boek te schrijven, doordat ze beseffen dat er naast daadwerkelijk contact soms ook sprake kan zijn van projecties van iemands eigen onbewuste geest. Carla is al bereid gebleken om diverse casussen die niet op een normale manier lijken te kunnen worden verklaard nader te helpen onderbouwen. Er zitten hoe dan ook ervaringen tussen die men niet kan afdoen als toeval of hallucinaties.
Naast contacten met overledenen is er zoals gezegd ook aandacht voor ervaringen voorafgaand aan iemands dood. Bijvoorbeeld dromen over de precieze omstandigheden waaronder een geliefd persoon onverwachts komt te overlijden, en enkele sterfbedvisioenen.
De auteurs streven in het algemeen naar begrip voor mensen met dit type belevenissen en proberen de hardnekkige taboes rond de dood te doorbreken.
Dit belangrijke werk is overigens zonder winstoogmerk gepubliceerd. De opbrengst gaat integraal naar de rouwverwerkingsgroep van Guy, NABIJ-ZIJN.

Titus Rivas

Deze recensie werd geplaatst in Terugkeer, 22e jaargang nr.3, najaar 2011, blz. 29.

Reacties: titusrivas@hotmail.com