Titel

Het kleine Bijna-bij-de-dood boekje (recensie)

Geplaatst door

Titus Rivas   (publicatiedatum: 28 November, 2011)

Samenvatting

Boekbespreking door Titus Rivas van Het kleine Bijna-bij-de-dood boekje: Fragmenten uit de praktijk van Jim van der Heijden.


Tekst


Boekbespreking

Jim van der Heijden. Het kleine Bijna-bij-de-dood boekje: Fragmenten uit de praktijk. Rijswijk: Uitgeverij Elmar B.V., 2010. ISBN 978-90-389-1890-4.

Jim van der Heijden is momenteel ongetwijfeld een van de belangrijkste auteurs over bijna-doodervaringen en aanverwante onderwerpen in het Nederlandse taalgebied. Begin vorig jaar publiceerde hij een korte, maar heldere uiteenzetting in boekvorm waarin vrijwel alle aspecten van BDE's aan bod komen. Van der Heijden biedt eerst een bespreking van 13 ervaringen die door de BDE-er zelf als “echter dan echt” werden beleefd. Vervolgens toont hij aan dat bijna-doodervaringen van alle tijden en culturen zijn en tot een diepe persoonlijke transformatie leiden. Een tweede gedeelte van het boek behandelt uiteraard diverse verklaringen van de ervaringen, waaronder wat Van der Heijden de “bijna-dooddoeners” noemt, zoals zuurstofgebrek of ketamine.
Over het algemeen vind ik dat de auteur zeker geslaagd is in zijn opzet. Alleen in stukjes over bewustzijn en mensbeeld kan ik hem niet altijd volgen. Hij lijkt bovendien te denken dat er slechts één hindoeleer bestaat, terwijl er in werkelijkheid allerlei hindoeïstische filosofische stromingen zijn die op cruciale punten van elkaar kunnen verschillen. Dit doet echter niets aan af aan de kern van het goed geschreven en mooi vormgegeven boek.

Titus Rivas

Deze recensie werd gepubliceerd in Terugkeer,22e jaargang, nr. 3, najaar 2011, blz. 29.

Reacties: titusrivas@hotmail.com