Titel

Moeder Teresa, haar leven en werk in woord en beeld

Geplaatst door

Titus Rivas   (publicatiedatum: 25 May, 2011)

Samenvatting

Boekbespreking van Moeder Teresa, haar leven en werk in woord en beeld van Raghu Rai en Navin Chawla door Titus Rivas.


Tekst


Moeder Teresa: haar leven en werk in woord en beeld
Raghu Rai & Navin Chawla, Servire, Utrecht 1997.

Kort na prinses Diana overleed in 1997 ook een andere westerse 'icon' van de barmhartigheid, Moeder Teresa van Calcutta. Dit boek dateert echter oorspronkelijk uit 1996.
Over het algemeen krijgt de lezer een beeld van Moeder Teresa als een oprechte eenvoudige vrouw met hart voor de mensen waarom zij zich bekommerde, de allerarmsten van Calcutta. Het interessante boek laat zien hoe daadkrachtig de 'kleine vouw' was en wat voor een diepe indruk zij op zeer velen maakte.
Toch blijven enkele van haar opvattingen voor mij behoorlijk schokkend, zoals dat het lijden van de armen iets moois zou zijn. Ook binnen de katholieke kerk wordt dit gelukkig niet algemeen onderschreven.
Wat betreft haar opvattingen is Moeder Teresa dus zeker geen voorbeeld van onfeilbare wijsheid geweest. Maar hoe zit het met haar integriteit? De humanist Christopher Hitchens ontdekte onder andere dat zij sympathie toonde voor dictators zoals Enver Hoxha en de Duvaliers. Bovendien zou ze slechts een zeer klein gedeelte van de miljoenen die ze had ontvangen aan donaties, werkelijk besteed hebben aan de behoeftigen. Ten slotte zou ze weinig gebruik gemaakt hebben van moderne medische middelen en zelfs geen pijnstillers hebben toegediend.
Dit alles geeft aan dat hoe mooi en lezenswaard een boek als dat van Rai en Chawla ook is, het altijd de moeite waard is om ook de andere kant van de medaille te bekijken. Het laatste woord is duidelijk nog niet gezegd over Moeder Teresa.

Titus Rivas

Contact: titusrivas@hotmail.com