Bijbelse vrouwen
Geplaatst door
Titus Rivas (publicatiedatum: 15 May, 2011)
Samenvatting
Impressies van de tentoonstelling Bijbelse Vrouwen in het Catharijneconvent te Utrecht.
Bijbelse Vrouwen
In het Museum Catharijneconvent was van mei 2007 tot januari 2008 een tentoonstelling te bezichtigen getiteld Bijbelse Vrouwen. De eigenlijke tentoonstelling was nogal bescheiden opgesteld; het ging om slechts zo'n 20 schilderijen. Er is ook geen nadere thematische ordening van de schilderijen en meteen achter de tentoonstelling, slechts gescheiden door een onopvallend paneel, begint al weer een andere exhibitie van christelijke schilderijen.
Er bleek echter wel een rijk geïllustreerd boek te zijn uitgegeven naar aanleiding van de tentoonstelling, Bijbelse Vrouwen in de Kunst. Ook werden er tot september 2007 lezingen, rondleidingen en een 'woordtheater'-voorstelling georganiseerd rond het thema.
Van de schilderijencollectie vielen mij onder meer het 17e eeuwse werk Susanna en de oudsten van J. van Noordt en het 16e eeuwse portret van Maria Magdalena van P. Pieterse op. Het Bijbelse verhaal van Susanna is onverminderd actueel doordat allerlei mensen nog steeds schijnen te denken dat slachtoffers van verkrachting het hoogstwaarschijnlijk wel aan zichzelf te danken zullen hebben. Maria Magdalena wordt op het schilderij van Pieterse klassiek uitgebeeld als de door Jezus bekeerde prostituee, een interpretatie die tegenwoordig vooral in nieuwetijdskringen wordt aangevochten. Liefhebbers van de Da Vinci Code zullen het wellicht interessant vinden om hun heterodoxe voorstellingen af te zetten tegen zo'n traditionelere opvatting.
Het Museum Catharijneconvent is ook nog om andere redenen een bezoekje waard. Het presenteert zich als hét museum voor christelijke kunst en cultuur in Utrecht. Een historicus-in-spe wees mij op een volgens hem mislukte moderne uitbouw waar de lift in ondergebracht is, maar verder valt er op het voormalige kloostergebouw weinig aan te merken.
Ook zijn er vaste interessante collecties in het museum aanwezig, waaronder een merkwaardig realistisch beeld van een zittende Jezus met doornenkroon en alleen gekleed in een lendendoek.
Titus Rivas
Deze bespreking werd gepubliceerd op een verdwenen gedeelte van Zinweb.
Contact: titusrivas@hotmail.com