Titel

Pappa en mamma! Waarom hebben jullie mij teruggehaald?

Geplaatst door

Titus Rivas   (publicatiedatum: 8 May, 2011)

Samenvatting

Recensie van Pappa en mamma! Waarom hebben jullie mij teruggehaald van Lokke Koopman-Veenstra door Titus Rivas


TekstBoekbespreking

Lokke Koopman-Veenstra. Pappa en mamma! Waarom hebben jullie mij teruggehaald? Uitgeverij Calbona, 2009. ISBN 978-94-90075-15-6.

Lokke Koopman-Veenstra is de moeder van Leonard Iwan Koopman (1969-2000). Leonard kreeg als adolescent een ernstig verkeersongeluk. Meer dan 10 jaar later koos hij voor zelfdoding, met name omdat hij te weinig begrip kreeg voor de manier waarop hij veranderd was. Leonard had onder meer neuropsychologische schade opgelopen ten gevolge van het ongeluk. Mede daardoor liep hij tegen allerlei problemen aan waarvoor hij geen adequate hulp kreeg.

Lokke Koopman heeft gepoogd haar ervaringen te verwoorden in het boek Pappa en mamma! Waarom hebben jullie mij teruggehaald! Het resultaat van haar inspanningen is een liefdevol en integer biografisch en autobiografisch verslag met veel oog voor detail. De lezer krijgt zo een goed beeld van de persoonlijkheid en levensloop van Leonard, geplaatst tegen de achtergrond van het wel en wee van het hele gezin. De auteur pleit bovendien voor meer opvang van mensen die in een vergelijkbare situatie verkeren als haar zoon destijds. Volgens mij is Lokke Koopman-Veenstra dan ook zeker geslaagd in haar opzet.

Overigens lijkt het woord bijna-doodervaring op verschillende twee manieren gebruikt te worden door de auteur. Ze duidt er het ongeluk van Leonard mee aan (waarbij hij letterlijk bijna dood was gegaan), maar ook een BDE in de zin van Merkawah. De problemen die Leonard na het ongeluk kreeg hebben waarschijnlijk niet primair te maken met zijn BDE maar met hersenletsel dat hij opgelopen had en de manier waarop anderen daarmee omgingen.
Dat Leonard ├╝berhaupt een bijna-doodervaring in spirituele zin moet hebben gehad, wordt trouwens aan het einde van zijn biografie pas goed duidelijk. De titel van het boek blijkt overeen te komen met een (eenmalige) uitspraak die hij heeft gedaan: 'Pappa en Mamma! Waarom hebben jullie mij teruggehaald? Het was daar zo rustig en vredig.'
Hoe dan ook biedt een spiritueel kader, dat behalve de BDE ook uitspraken van een paragnost en bemoedigende woorden van Vietnamese vrienden van Leonard bevat, de nabestaanden kracht om verder te gaan.

Titus Rivas


Deze bespreking werd geplaatst in Terugkeer, 21(1), voorjaar 2010, blz. 27-28.


Ik verloor dit boek eind 2009 ergens op de fiets in Nijmegen. Een mevrouw vond het boek langs de weg en was zo vriendelijk het naar de afdeling Gevonden Voorwerpen van de gemeente te brengen, die uiteindelijk aan de hand van mijn gegevens contact met me opnam. Bij dezen alsnog mijn hartelijke dank hiervoor.