Titel

Persecución van El Lebrijano

Geplaatst door

Titus Rivas   (publicatiedatum: 12 August, 2010)

Samenvatting

Beknopte bespreking door Titus Rivas van Persecución van El Lebrijano.


Tekst

Juan Peña El Lebrijano - Persecución

El Lebrijano staat bekend als een flamencozanger die veel respect heeft voor de klassieke cante, maar ook bereid is tot artistieke experimenten. Dit album zit stilistisch volledig in de eerste categorie, met dien verstande dat alle afzonderlijke nummers samen één geheel vormen. Ze hebben allemaal te maken met het thema van de eeuwenlange vervolging van de gitano's in Spanje, vaak met historische verwijzingen naar de concrete omstandigheden daarvan. De cantes worden aan elkaar geregen door de welluidende stem van de schrijver Félix Grande.

Het album wordt ingeleid en afgesloten met dezelfde 'caravana' over de vrijheid als kernwaarde van het zigeunerleven, en daartussen is er dus alle aandacht voor factoren die deze vrijheid hebben ingeperkt. Zo zingt Lebrijano over dwangarbeid op de galeischepen en in de mijnen, maar ook over de manier waarop zigeuners alom vogelvrij verklaard werden, zodat ze bijvoorbeeld zelfs geen vrijplaats meer hadden in de kerken. De hartverscheurende siguiriya 'Me vienen siguiendo' gaat over een zigeuner die zich vastklampt aan een crucifix terwijl hij zonder pardon de kerk uitgesleept wordt.

Persecución is een schitterend kunstwerk over al het onrecht dat deze bevolkingsgroep is aangedaan en helaas nog steeds niet geheel tot verleden behoort, denk maar alleen aan de vervolging en uitsluiting in Oost-Europa en zelfs Frankrijk.

Titus Rivas

Persecución van Juan Peña El Lebrijano
Musicrama/Koch, 1997 (CD), Eerste uitgave: 1976(LP)

Contact: titusrivas@hotmail.com