Titel

Lexikon des Jenseits (boekbespreking)

Geplaatst door

Titus Rivas   (publicatiedatum: 2 October, 2009)

Samenvatting

Boekbespreking door Titus Rivas van Lexikon des Jenseits van Arne Hoffmann.


Tekst


Arne Hoffmann. Lexikon des Jenseits.
Güllesheim: Die Silber- schnur, 2005. ISBN 3-89845-115-1.
Recensie: Titus Rivas


De Duitse journalist en media-wetenschapper Arne Hoffmann is de auteur van controversiele romans en verhandelingen over onderwerpen als huiselijk en seksueel geweld van vrouwen te­gen mannen. In 2005 waagde hij zich ook aan een woorden­boek over parapsychologisch onderzoek naar een hiernamaals.

Het boek valt op door het evenwicht tussen de verschillen­de deelonderwerpen. In ongeveer 300 lemma's biedt Hoff­mann een goed overzicht van het hele gebied. Bijnadoodervaringen, reincarnatieonderzoek, spiritisme, verschijningen, sterfbedvisioenen, uittredingen - het komt allemaal in zijn lexicon voor. Ook recente ontwikkelingen, zoals de prospec­tieve studie van het team van Pim van Lommel en het onder­zoek van Gary Schwartz naar hedendaagse mediums zijn in het boek opgenomen, evenals het geval Pam Reynolds. Skeptische en materialistische posities blijven niet onvermeld, maar de auteur slaagt erin ze vakkundig te analyseren en verwerpen.

Sommige lemma's zijn minder informatief dan andere, zo­als de ironische omschrijving van God als iets 'waar men geen afbeelding van moet maken'. Maar dat mag je als schoon­heidsfoutje beschouwen bij dit waardevolle naslagwerk dat de lezer zal prikkelen om primaire bronnen te zoeken over de be­handelde onderwerpen.

Contact: titusrivas@hotmail.com