Titel

Visioen van een 'melek'

Geplaatst door

Titus Rivas   (publicatiedatum: 19 August, 2009)

Samenvatting

Spirituele ervaring rond een melek (engel) van Zeynep S.-Y., een Nederlandse vrouw met een Turks-Alevitische achtergrond.


Tekst

Visioen van een 'melek'

De laatste afgelopen tien jaar verkeerde mijn sociale en populaire Turks-Alevitische buurtgenote Mevrouw Zeynep S.-Y. meermalen in acuut levensgevaar. Met uitzondering van haar hart is haar gezondheid er dan ook niet best aan toe. Ze lijdt onder meer aan levercirrose en suikerziekte en heeft sinds 2000 een zware en verscheidene lichte hersenbloedingen gehad, waardoor ze o.a. tijdelijk afatisch was en gebukt ging onder vergaand geheugenverlies. Ook heeft ze meer dan eens pech gehad rond de aanwezige hulpverlening.
De bejaarde Zeynep is analfabete en sinds ze haar man Imam S. naar Nederland is gevolgd, heeft ze slechts een paar woorden Nederlands geleerd. Desondanks weet ze zich meestal goed verstaanbaar te maken door middel van gebaren en gelaatsuitdrukkingen. Mijn communicatie met Zeynep verloopt bovendien doorgaans in het bijzijn van mijn vriend Imam.
Onlangs kwamen hij en ik te spreken over het concept melek (engel) binnen het alevitische geloof - een tolerante, aan soefisme en sjamanisme verwante vorm van sjiitische islam. Een melek zou er volgens Imam uitzien als een gewoon mens en een positieve invloed uitoefenen op levenden, onder meer door aan hen te verschijnen in dromen. Imam beweerde tijdens een zeer persoonlijk gesprek dat hijzelf al meermalen goede raad had gehad van zo'n melek en daarbij ook werd gewaarschuwd voor mogelijke gevaren.
Naar aanleiding daarvan vroeg ik Zeynep op haar ziekbed een keer of ze zelf ook wel eens een melek had gezien. Ze werd opeens zeer enthousiast en zei geƫmotioneerd dat ze een indrukwekkend visioen had gehad van een engel, rond een moment dat men dacht dat ze stervende was. Haar gezicht straalde helemaal toen ze dit vertelde, alsof ze vervuld was van een bovennatuurlijke vervoering. Ik had Zeynep nooit eerder zo uitgesproken positief gezien. Sinds ik het echtpaar ken, heeft ze bijna voortdurend ernstige lichamelijke klachten gehad waardoor haar stemming meestal erg bedrukt is.
De uitdrukking op Zeyneps gezicht maakte dan ook een diepe indruk op mij. Het was alsof we even deelden in een gevoelsmatig besef van het hogere.

Titus Rivas, Stichting Athanasia.

Dit artikel werd gepubliceerd in Terugkeer, 15(4), winter 2004, blz. 25.

Post scriptum
Helaas is Zeynep in augustus 2009 overleden.