Titel

The Scalpel and the Soul (recensie)

Geplaatst door

Titus Rivas   (publicatiedatum: 5 February, 2009)

Samenvatting

Boekbespreking van The Scalpel and the Soul van dr. Allan J. Hamilton.


Tekst

 
Boekbespreking

Allan J. Hamilton, M.D. The Scalpel and the Soul: Encounters with Surgery, the Supernatural and the Healing Power of Hope. New York: Tarcher/Penguin, 2008. ISBN 978-1-58542-615-7.

Het boek The Scalpel and the Soul is zonder meer één van de vreemdste boeken die ik ooit gelezen heb. Overigens niet wat betreft de opzet of stijl, maar uitsluitend vanwege de inhoud. Auteur van het boek is de Amerikaanse neurochirurg dr. Allan Hamilton. Hij wil naar eigen zeggen aantonen dat je in een medische setting vaak dingen tegenkomt die je alleen kunt plaatsen als je het materialistische wereldbeeld loslaat. Je zou dus verwachten dat je een systematisch overzicht krijgt van alle mogelijke medische anomalieën die wijzen op een onherleidbare spirituele dimensie van het leven. In plaats daarvan beperkt Hamilton zich tot een aantal eigen ervaringen die over het algemeen lang niet zo spectaculair zijn, althans niet vergeleken met de parapsychologische literatuur. Maar zelfs dit maakt het boek nog niet echt vreemd. Het opvallendste aan The Scalpel and the Soul is een beschrijving van een Pam Reynolds-achtig geval dat draait om ene Sarah Gideon. Volgens Hamilton zou hij persoonlijk bij deze casus betrokken zijn geweest en uit zijn beschrijving mag je opmaken dat het zo ongeveer het sterkste bewijs zou bieden voor de aanwezigheid van het bewustzijn tijdens een vlak EEG. Er staat een triomfantelijke videoclip op internet om deze opwindende claim te illustreren. Uiteraard heb ik direct een onafhankelijke bron over deze casus trachten te vinden. Zo kwam ik uit bij een weblog van een bekende auteur over parapsychologische onderwerpen, Michael Tymn. Hij bleek contact opgenomen te hebben met Allan Hamilton, die inmiddels had toegegeven dat zijn geval van Sarah Gideon... helemaal niet draait om een echte bijna-doodervaring! In werkelijkheid blijkt het te bestaan uit een verzonnen verhaal dat vooral gebaseerd is op de ervaringen van Pam Reynolds in combinatie met andere BDE's. Kort daarop heb ik Hamilton zelf ook benaderd en de auteur heeft dit nog eens tegenover mij bevestigd.
Het gekke aan het voorgaande is niet zozeer dat iemand een fictief verhaal over een BDE schrijft, maar dat hij dat verhaal vervolgens presenteert als een authentieke ervaring. Hamilton geeft in de inleiding slechts aan dat hij enkele details van de verhalen in zijn boek heeft aangepast om de privacy van zijn respondenten te waarborgen. Bij Sarah Gideon gaat het natuurlijk om iets heel anders, want zij blijkt als zodanig niet eens te bestaan, zelfs niet onder een andere naam bedoel ik. Ook al is The Scalpel and the Soul een gemakkelijk leesbaar, onderhoudend boek, Hamilton misleidt zijn lezers in zo'n absurde mate dat hij het werk op zijn minst grondig zou moeten herschrijven.

Titus Rivas

Deze recensie werd geplaatst in Terugkeer, 19(4), winter 2008, blz. 37.

Contact: titusrivas@hotmail.com