Titel

Soul Agreements van Dick Sutphen

Geplaatst door

Titus Rivas   (publicatiedatum: 12 June, 2008)

Samenvatting

Recensie door Titus Rivas van het boek Soul Agreements van Dick Sutphen.


Tekst


Boekbespreking
Dick Sutphen (i.s.m. Tara Zutphen). Soul Agreements. Charlottesville: Hampton Roads. ISBN 1-57174-442-8.

Er is geen eenduidige grens te trekken tussen ‘zweverige’ boeken en serieuze literatuur over paranormale of spirituele onderwerpen. Het ligt er maar net aan hoe je die onderwerpen zelf ziet en welke methodes je aanvaardbaar acht om ze te onderzoeken. Pseudo-skeptici zullen bijvoorbeeld geneigd zijn om alle verhandelingen die parapsychologische verschijnselen niet bij voorbaat verwerpen als ‘veel te onkritisch’ te bestempelen. Toch zijn er ook boeken die zelfs door de meeste onderzoekers met een open geest als grotendeels ongefundeerd worden beschouwd. Ik vrees dat Soul Agreements in deze categorie valt.
De auteur is een bekende naam in New Age-kringen, vooral vanwege zijn werk als regressietherapeut. In dit boek blijkt steeds weer dat hij allerlei uitspraken verkregen tijdens sessies met channelling mediums en hypnotische regressie zomaar voor zoete klik slikt. Er is hier en daar wel sprake van dat bepaalde dingen nader uitgezocht zouden zijn, maar Sutphen neemt meestal niet eens de moeite om dit te staven. Ook betrekt hij telkens zonder enige reserve uitgebreide astrologische analyses bij zijn uiteenzetting. De ironie wil dat de overige controversiële onderwerpen die aan bod komen allemaal reeds op een zorgvuldigere manier onderzocht zijn, zoals bijnadoodervaringen, een hiervoormaals, vorige levens, het plannen van een komend aards leven, etc. Desondanks kan het nuttig zijn om kennis te nemen van een boek als Soul Agreements, om te zien waar de houding van auteur allemaal toe kan leiden.
Met name hoofdstuk 12 is ook nog om een andere reden echt boeiend. Het gaat over het leven van Edward Brennan alias Ed Morrell die ijverde voor een hervorming van het gevangenissysteem in Amerika. Morrell blijkt zelf in de gevangenis te hebben gezeten en daar allerlei paranormale ervaringen te hebben meegemaakt, zoals uittredingen waarin hij dingen zag die hij later kon verifiëren. Deze vormden later de basis van een roman van Jack London, The Star Rover. Uiteraard weet Dick Sutphen ook hier weer een ongewone draai aan te geven door te beweren dat het leven van Morrell een eigen ‘parallel leven’ van hem is geweest. Maar het is toch mooi dat dit verhaal zo weer eens onder de aandacht is gebracht.

Titus Rivas

Geschreven voor Terugkeer.

Contact: titusrivas@hotmail.com