Titel

Boekbespreking van Iedere Stap is Vrede

Geplaatst door

Titus Rivas   (publicatiedatum: 13 March, 2006)

Samenvatting

Boekbespreking van Iedere Stap is Vrede van de boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh


Tekst


Boekbespreking

Thich Nhat Hanh. Iedere stap is vrede Deventer: Ankh-Hermes, 1994. ISBN 90-202-5158-9.

Er wordt in het Westen steeds meer aandacht besteed aan het boeddhistische gedachtengoed. Veel wat hierover verschijnt, is echter onkritisch en volgt gewoon de dogma's van verschillende stromingen binnen het boeddhisme. Dat het ook anders kan, en dat bepaalde proefondervindelijke inzichten uit de boeddhistische traditie ook voor niet-boeddhisten bruikbaar kunnen worden gemaakt, bewijst dit boek van Thich Nhat Hanh. Daarbij is het nota bene geschreven door een echte monnik uit Viƫtnam.
Sommige inzichten komen op westerse lezers op het eerste gezicht misschien wat simplistisch over, maar toch bedriegt hier de schijn meestal. Vooral Thich Nhat Hanhs meditaties over liefde en mededogen getuigen van een diepe wijsheid. Over woede zegt hij onder meer: "Als we iemand tot de orde roepen, doen we dat uit mededogen en niet uit woede of wraak".
Als men dit boek met een open geest leest en niet teveel de nadruk legt op het feit dat het een boeddhistisch boek is (tenzij men natuurlijk zelf die filosofie aanhangt), zal het werkelijk een bijdrage kunnen leveren aan innerlijke en collectieve vrede.

Titus Rivas

Spiritualiteit, vrijheid en engagement