Titel

Recensie van Wie was mijn kind van Carol Bowman

Geplaatst door

Titus Rivas   (publicatiedatum: 8 November, 2006)

Samenvatting

Recensie van het boek Wie was mijn kind? van Carol Bowman over reïncarnatiegevallen in het westen.


Tekst

Boekbespreking

Carol Bowman. Wie was mijn kind?. Utrecht: Bruna, 1997.

Dit boek is een opmerkelijke bijdrage aan de aanzienlijke literatuur die er reeds over het onderwerp reïncarnatie is verschenen. Het heeft iets gemeen met Vroeger toen ik groot was van Joanne Klink. Net als dat boek, is het voornamelijk gericht op westerse ouders om hen op een positieve manier te leren omgaan met herinneringen aan vorige levens bij hun eigen kinderen. Uniek is daarbij vooral de nadruk die Bowman legt op de helende werking die er - zowel spontaan als door hypnose, ook van kinderen - van het uitdrukken van gevoelens rond een vorig leven kan uitgaan bij trauma's. In dit verband beschrijft Bowman onder andere een ontmoeting met Tineke Noordegraaf. Ze heeft bovendien veel publiciteit weten te krijgen door een uitzending van de show van Oprah Winfrey.
Het boek is duidelijk niet gericht op een wetenschappelijke bewijsvoering ten gunste van het bestaan van vorige levens. Toch komen er enkele nieuwe Amerikaanse gevallen in voor die Carol Bowman, net als Joanne Klink in Nederland, toegezonden heeft gekregen van ouders. Die gevallen zijn voor het grootste deel duidelijke aanwijzingen voor authentieke herinneringen aan vorige incarnaties en verdienen dus wetenschappelijke aandacht. Bovendien zitten er serieuze aanwijzingen voor telepathisch contact tussen moeder en kind rond herinneringen aan vorige levens tussen, die verwant lijken aan zogeheten 'announcing dreams' waarin de moeder informatie krijgt over de ziel die bij haar incarneert.
Ook al kan de schrijfster wellicht af en toe een beetje populair of goedgelovig overkomen, haar boek is vooral heel geschikt voor ouders die nog nauwelijks iets van het onderwerp afweten.
Carol Bowman heeft overigens nog meer pijlen op haar boog. Ze heeft met name een erg interessante website op internet, waar onder andere een forum onder valt, en waar ook interessante papers op voorkomen over concrete gevallen.

Titus RivasContact: titusrivas@hotmail.com